Kreatív pszichológia

a szemléletváltó módszer

Ezért ragadsz benne rossz élethelyzetekben!

2017. június 17. 08:23 - Kreatív pszichológia

A 4 leggyakoribb ok!

infinity-2037068_1920.jpgEnnél rosszabb már nem lehet! – hányszor gondoltuk már ezt életünkben és hányszor derült már ki, hogy bizony tévedtünk. Mert bizony lehet rosszabb, sőt bizonyos élethelyzetek egyre nyomasztóbbá és kilátástalanabbá válnak akkor, ha nem teszünk semmit, vagy nem a megfelelő lépéseket tesszük meg. Mégis sokan ragadnak benne újra és újra fojtogató élethelyzetekben, melyek szép lassan felemésztik az energiájukat és az életkedvüket. Miért van ez így, mi gátolja meg a hatékony megoldást, a változtatást?  Íme a 4 leggyakoribb ok!

Tovább
17 komment
Címkék: blog

Ezek a gondolatok keserítik meg a párkapcsolatodat!

2017. június 09. 15:09 - Kreatív pszichológia

silhouette-2331872_1920.jpgElőző írásomban azokat az önmagunkra vontakozó gondolatokat gyűjtöttem össze, amelyek irracionálisak és súlyosan rontják az életminőséget. Most azokon a téves meggyőződéseken a sor, amelyek a párkapcsolatokra vonatkoznak, azokat minőségét és működőképességét ássák alá.

Tovább
7 komment

Ezek a gondolatok keserítik meg az életedet!

2017. június 01. 09:12 - Kreatív pszichológia

sad-2182545_1920.jpgMindannyiunk fejében vannak olyan gondolatok, melyek alapvetően befolyásolják döntéseinket és viselkedésünket. Ezek a gondolatok ráadásul nem pusztán gondolatok, erős érzelmi töltéssel bírnak és hatással vannak énképünkre, önértékelésünkre. Ráadásul ezen gondolatok némelyik korántsem racionális, nem támasztják alá tapasztalatok, mégis ragaszkodunk hozzájuk…akkor is, ha jelentősen rontják életminőségünket. Pszichológusként az alábbi pusztító gondolatokkal találkozom leggyakrabban:

Tovább
Szólj hozzá!

4 készség, ami fontosabb a gyermeked jövője szempontjából, mint a tanulmányi átlag

2017. február 17. 02:33 - Kreatív pszichológia

book-15584_1920.jpgTermészetes, hogy minden szülő boldognak és sikeresnek szeretné látni a gyermekét felnőtt korában. Sok esetben megjelenik, a „vigye többre, mint én”, vagy a „könnyebb élete legyen” vágya is, és találkozni kevésbé szerencsés – vagy kimondottan káros – szülői vágyakkal: „valósítsa meg azt, amire én nem voltam képes”. A gyermek boldog jövőjének kulcsát a legtöbb szülő az oktatásban, és főleg az ott elért érdemjegyekben látja.

Tovább
5 komment
Címkék: blog

Rossz anya lánya vagyok –Én azért lehetek jó anya?

2017. február 09. 22:12 - Kreatív pszichológia


attractive-1867127_1920.jpgJó anyának lenni nagy kihívás és komoly feladat annak is, aki megélhette azt, milyen egy jó anya gyermekének lenni, és harmonikus családban felnőni.  Dupla a teher annak a vállán, akinek a hiányzó, vagy a nem megfelelő minta ellenére is szeretne jó édesanya lenni, szeretné megadni mindazt a gyermekének, amiben neki nem volt része. Támpontok és szempontok, melyek segíthetnek abban, hogy jó anya lehess!

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Rossz anya lánya vagyok!

2017. január 27. 22:14 - Kreatív pszichológia

586909b47e2e092240caa4d863867f83.jpgMíg régen dr. Spock könyve mindenre megadta a választ, az édesanyáknak szóló Internetes felületek, magazinok elterjedése óta egyre több azon kritériumok és feltételek száma, melyek a „jó anyaságra” vonatkoznak. Ennek megfelelően egyre több jó anya érzi alkalmatlannak, olykor bűnösnek önmagát. Válaszként persze megjelennek azok az írások is, amelyek szerzői büszkén vállalják „rossz anyai” mivoltukat, ami mindösszesen annyit jelent, hogy nem akarnak megfelelni minden divatos nevelési elvnek. Ez a jó és rossz anyaságról folytatott – szerintem célt tévesztett – párbeszéd azonban eltereli a figyelmet arról, hogy valóban vannak rossz anyák, akik gyermekei akár egész életükön át küzdenek a gyermekkorban elszenvedett sérüléseikkel.

Tovább
8 komment
Címkék: blog

Ajándékozzon meg egy különleges embert Karácsonykor: Önmagát!

2016. december 22. 10:17 - Kreatív pszichológia

tea-party-1001653_1920.jpgHa már úgy gondolja, hogy minden családtag, barát és munkatárs Karácsonyi ajándékát megvette, megírta, elkészítette, és már csak annyi dolga maradt, hogy bevásároljon, süssön, főzzön és takarítson, azaz a következő két napot háztartási „ámokfutással” töltse, akkor téved! Elfelejtkezett egy fontos, az Ön – és szerettei - számára különleges és megismételhetetlen emberről, saját magáról!

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Vigasztaló (v)étkek

2016. december 09. 18:53 - Kreatív pszichológia

Az étel nem csak az éhséget csillapítja!

girl-466135_1280.jpgKorábbi bejegyzésemben már írtam a táplálkozás és a lélek kapcsolatáról, melyre nem csupán a nyelvünkben megjelenő hasonlatok és szóképek, de az idegrendszer és a hormonrendszer működésének jellegzetességei is bizonyítékul szolgálnak. Ha ez a szoros kapcsolat nem lenne, akkor vélhetően csak akkor és azt ennénk meg, amire a testünknek szüksége van az optimális működéshez. Tudjuk azonban, hogy ez távolról sincs így!

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Hogy beszélsz te magaddal?

2016. december 02. 07:54 - Kreatív pszichológia

A belső beszéd hatása az önértékelésre

face-867521_1920.jpg
„Hogy beszélsz te velem?” - Hányszor mondtuk ki, vagy csak gondoltuk – mert kimondani nem lehetett – ezt a kérdést, amikor valaki megalázóan, lenézően, sértőn, tiszteletlenül beszélt velünk, esetleg minősített, becsmérelt bennünket. Természetes igény, hogy emberi módon beszéljenek velünk, a kérdés csak az, hogy mi magunk megfelelünk-e ennek az elvárásnak!

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Van-e élet a – virtuális - halál után?

2016. november 26. 08:16 - Kreatív pszichológia

 binary-715831_1920.jpgEgy szép napon az ember kap egy levelet a legnagyobb közösségi portálon. Ismerős küldi, mi sem természetesebb, mint megnyitni a levélben található file-t és itt kezdődik a történet! A történet, ami arról szól, mi fontos a számunkra és miért, hogy a létezésünk virtuális formája mennyire fontos része az életünknek, avagy van-e élet a virtuális halál után?

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

A fogykúra biológiája, avagy a testünk nem olvassa a női magazinokat?

2016. október 03. 10:47 - Kreatív pszichológia

tape-403592_1920.jpg
Hogyan lehetséges az, hogy egy egyszerű matekpélda – amit egy első osztályos gyermek is megért – a fejlett társadalom 40%-a számára megfejthetetlen rejtvény? Hogyan lehetséges, hogy ezek az emberek dollármilliókat költenek évente arra, hogy valaki megmondja végre a megfejtést, de még akkor sem működik a képlet? A képlet, ami végtelenül egyszerű: bevitt kalória - elhasznált kalória= hízás/fogyás.

Tovább
1 komment
Címkék: blog lélek

A stressz hatása az emésztésre

2016. szeptember 24. 14:00 - Kreatív pszichológia

rage-1015611_1920.jpg

A stressz szitokszóvá vált és lassan nem találunk olyan betegséget, amelynek kialakulásában - legalább részben - ne tartanánk felelősnek! Így - ha áttételesen is - a leggyakoribb haláloknak tarthatjuk! Érdekes ellentmondás azonban, hogy ha nem működne a stresszreakció, akkor könnyen lehet, hogy az emberiség halt volna ki, réges-régen... Lássuk, mit is jelent a stressz a szervezetünk számára és miért állhat annyi betegség hátterében?

Tovább
Szólj hozzá!

A problémák felnagyításának művészete

2016. szeptember 16. 08:49 - Kreatív pszichológia

eye-15699_1920.jpg
Vannak napok, amikor úgy érezzük, jobb lett volna ágyban maradni. Vannak időszakok, amikor halmozódnak a rossz dolgok és úgy gondoljuk, ennél rosszabb már nem is lehetne. Pechsorozat? A véletlenek összjátéka, vagy minden összeesküdött ellenünk? Esetleg rajtunk is múlik? "A baj nem jár egyedül." - tartja a mondás, de ahelyett, hogy elkönyvelnénk magunkat szerencsétlen flótásnak, érdemes végiggondolni a jelenség pszichológiai oldalát és azt is, mit tehetünk ellene.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

"Bezzegmások"

2016. szeptember 09. 08:24 - Kreatív pszichológia

Való(tlan) világ?

friends-1381094_1920.jpgHogyan tesszük boldogtalanná önmagunkat? Lehetőségeink száma végtelen! Korábban az emberi kapcsolatainkat pusztító játszmákról írtam, de a top hatos listámon az ötödik módszer is alkalmas arra, hogy viszályt szítson: Hasonlítsd magad másokhoz és garantáltan rosszul érzed majd magad a bőrödben!  Íme 4 jó ok, amiért érdemes abbahagyni önmagunk összehasonlítását  „bezzegmások”-kal!

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Játszmák, melyek pokollá teszik emberi kapcsolatainkat!

2016. szeptember 05. 11:06 - Kreatív pszichológia

face-1370958_1920.jpgA játszma egy kommunikációs játék, aminek azonban a fele sem tréfa! Ha Ön már elmúlt 10 éves, akkor biztos lehet benne, hogy már számtalan játszmában vett részt, akarva-akaratlan.  A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de egyes játszmáinkkal embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel. Ha kíváncsi rá, melyek a leggyakoribb játszmák, esetleg bővítené repertoárját, vagy megszabadulna néhánytól, íme, egy kis ízelítő.

Tovább
15 komment
Címkék: blog

Mi lesz, ha...? Önbeteljesítő jóslatok, szorongások, sorskönyvek!

2016. szeptember 03. 07:06 - Kreatív pszichológia

woman-933488_1920.jpgElérkeztünk ahhoz a témakörhöz, ami bizonyosan dobogós helyezést érne el a boldogtalanság okozóinak versenyében. Ahogyan múltunk felhasználásával boldogtalanná tehetjük jelenünket, úgy a jövőnk is alkalmas ugyanerre a célra. Hogy mi köze van a fehér elefántoknak a boldogtalansághoz? Nemsokára elárulom, de előtte még csukja be a szemét és képzelje el önmagát öt év múlva!

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Múltunk útvesztőjében ragadva! - Hazudj önmagadnak a múltadról és boldogtalan lesz a jelened!

2016. augusztus 31. 06:20 - Kreatív pszichológia

photo-256887_1920.jpgElőző írásomban bemutattam, hogy az ANG-ok (automatikus negatív gondolatok), hogyan tesznek boldogtalanná, hogyan fokozhatjuk hatásukat és azt is, hogyan szabadulhatunk meg tőlük. Az ANG-ok egy része a múltunkból származik, de a múlt más módon is hatást gyakorol a jelenünkre. Most lássuk a hat leggyakoribb pszichés mechanizmus közül -amelyekkel boldogtalanná tesszük önmagunkat -  a másodikat: a múltunkat és ennek „kreatív felhasználást” érzelmeink befolyásolására.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Az Ön fejében is ott nyüzsögnek az ANG-ok? Tudja meg, mik azok és hogyan teszik Önt boldogtalanná!

2016. augusztus 25. 16:42 - Kreatív pszichológia

prayer-888757_1920.jpgKorábbi írásomban sorra vettem azt a hat – leggyakoribb – módszert, pszichés mechanizmust, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy tartósan boldogtalanná tegyük saját magunkat. A rövid áttekintés után ismerkedjünk meg velük közelebbről is. Hasznos tanácsokkal fogok szolgálni azoknak, akik szeretnék tökéletesíteni e téren való jártasságukat, de pár kiinduló ötletet azoknak is adok, akik inkább szabadulnának ezektől az önpusztító működésmódoktól. Kezdjük a fejünkben megszólaló hangokkal, amit a pszichológusok automatikus negatív gondolatoknak becéznek.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Hogyan tegyük magunkat boldogtalanná? Íme hat jól bevált módszer!

2016. augusztus 21. 02:59 - Kreatív pszichológia

puzzle-1415247_1920.jpgSokat beszélünk, írunk és gondolkodunk a boldogságról, miközben a boldogtalanság kérdését méltatlanul elhanyagoljuk. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen és természetesen tudunk boldogtalanok lenni.  Az esetek jó részében azonban a saját közreműködésünkre is szükség van ezen állapot kialakításához és fenntartásához. Íme hat – jól bevált, profik által fejlesztett – módszer  boldogtalanságra, melyekkel pszichológusként a leggyakrabban találkozom:

Tovább
10 komment
Címkék: blog

6 dolog, ami a boldog emberekre jellemző!

2016. augusztus 18. 16:45 - Kreatív pszichológia


fitness-332278_1920.jpgA körülményeink adottak, egy részükön változtatni sincsen lehetőségünk. Néha persze történnek jó dolgok, olyankor egy kicsit talán boldogok vagyunk, de aztán jönnek a mindennapi terhek, stresszek, konfliktusok. Hogyan is lehetnék boldogabb? Ezzel szemben ott vannak a „bezzegmások”, akiknek „jó” életük van.  Tényleg ilyen egyszerű volna a képlet? Szerencsére nem! Boldogságérzésünknek csupán 10%-a függ a körülményektől! Lássuk mi a helyzet a maradék 90%-kal!

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog

Pánikszoba

2016. június 30. 22:18 - Kreatív pszichológia

people-314481_1280_1.jpgMagyarországon még nem terjedt el a pánikszoba, de filmélményeink alapján sokan ismerjük ezt a különleges helyet: „A pánikszoba egy ultra-biztonságos hely az otthona belsejében, ahová fegyveres rablás, vagy egyéb fenyegetés esetén visszavonulhat. A pánikszoba falai külső erő számára áthatolhatatlanok. A pánikszoba célja nem az, hogy pánikba essen, hanem inkább az, hogy biztonságban legyen.”

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog panik

Veszélyes párkapcsolati játszma: a párom a gyermekem?!

2016. június 24. 08:27 - Kreatív pszichológia

pair-707506_1920.jpgElőző írásomban azokról a romboló játszmákról írtam, melyek ugyan a párkapcsolatokban fordulnak elő leggyakrabban, bármely emberi kapcsolatban megjelenhetnek. Mindezek mellett vannak párkapcsolat specifikus játszmák. Ilyen például, amikor látszólag ugyan két felnőtt ember él együtt, valójában azonban szülő-gyermek viszony játszmája zajlik a kapcsolatban.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: blog