Engedje meg, hogy bemutatkozzam: Én vagyok Ön!
2015. december 29. írta: Kreatív pszichológia

Engedje meg, hogy bemutatkozzam: Én vagyok Ön!

playing-with-the-mirror-1440846.jpg
Még nem találkoztam olyan emberrel, aki-  saját meggyőződése szerint - ne ismerné önmagát.Olyannal annál gyakrabban, aki rosszul ismeri magát, de még többel, aki talán ismeri magát, talán nem, de bizonyosan máshogy él, mint ahogyan igazán szeretne.

Úgy is mondhatnám, önmaga ellenére él, pontosabban létezik a világban, ráadásul ezt gyakran tudja is jól:  „majd.. egyszer.. ha..”  - ugye ismerős mondatok? Néha persze elgondolkodik azon, akár beszél is róla, hogy nincs ez így rendjén, de aztán megint közbejön valami fontos, valami azonnal, valami nagyon és marad a „majd”!  Még olyan esetekben is gyakran találkozom ezzel a jelenséggel, ha valaki pszichológushoz fordul, mert változni szeretne , aztán jön a már említett „valami fontosabb és sürgetőbb  és nagyobb”, és megmarad a „majd”! Na de miért?

Összegyűjtöttem pár gyakori problémát, amelyek az (ön)ismerkedést megnehezítik:

  • Kutyafuttában nehéz az ismerkedés, ez önmagunk megismerésére éppen úgy igaz! A ráfordított idő bár nem elégséges, de szükséges feltétele az önismeretnek.
  • Olyan nincs, hogy egyszer megismertem már önmagam, feladat letudva! Ahogy egy kapcsolat is folyamatosan fejlődik és alakul, így mi magunk és az önmagunkkal való kapcsolatunk is változik. Ez így fárasztónak és kilátástalannak tűnik, pedig inkább egy izgalmas kihívás, meglepetések és rácsodálkozások sorozata.
  • Önvédelmi mechanizmusaink időnként gátolnak abban, hogy szembenézzünk valós önmagunkkal. Struccpolitika.Kognitív disszonanciánk csökkentésének (ami jelen esetben egész konkrétan pozitív énképünk megvédése) érdekében gyakran kifogások és magyarázatok keresésére fordítjuk az időt, amit aztán önismereti törekvésként nyugtázunk elégedetten.
  • Néha bizony kell egy tiszta tükör! Kellenek jó kérdések, amelyek továbblendítenek a láthatatlan falon, ami elválaszt engem magamtól. Néha kicsit mélyebbre kell menni, vagy csak éppen máshonnan közelítve megkerülni a falat, ha lebontani nem is lehet olyan könnyen. Tisztánlátás, belátás – ésszel és szívvel egyaránt.
  • A gondolataink olyanok, mint a kismajmok. Próbálja csak ki, ha leül egyedül egy sötét szobában szinte biztos, hogy nem tud 5 percig sem egy adott dologra összpontosítani. A gondolatai szerte kalandoznak és szétszélednek, a tegnap és a holnap, a feladatok és az elintézetlen ügyek mind, mind beszöknek a gondolataiba. Sőt, ha nem egyedül és nem egy sötét szobában ül, akkor a külvilág eseményei még gyorsabban fogják elterelni a gondolatait. Ennél  még nehezebb „élettani kísérlet”, ha öt percig semmire sem akar gondolni! Természetesen bizonyos módszerekkel mindkét esetben jelentős fejődések érhetőek el, ezek elsajátítása bár időigényes már önmagában is javítja az önismeretet. 

Mindezeken – az önismeretet gátló jelenségeken - elgondolkodva és a megoldást keresve született meg az Életképeskönyv, a kreatív önismeret egy új módja.  Egy különleges napló önmagának, önmagáról! Aminek nem csak az eredménye segít abban, hogy jobban megértse és elfogadja önmagát, hanem már az alkotás folyamata is egy örömteli, boldog élmény. Vigyázat, könnyű megszeretni, élethosszig folytatható és önismereti mellékhatásai garantáltak!

 Az Életképeskönyv kreatív önismereti módszerről itt olvashat bővebben.

Kovács Szilvia,tanácsadó szakpszichológus       

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr168191344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.