2016. okt 14.

Amiről nem beszélünk!

írta: Kreatív pszichológia
Amiről nem beszélünk!

woman-1369253_1920.jpgMi a kapcsolat a szex és egy kisbaba születése között? Erre a kérdésre 14 év felett mindenki tudja a választ, de aki a következő kérdésre is ilyen könnyen válaszol, annak érdemes tovább olvasnia! Hogyan függ össze a szex hiánya és a kisbaba születése?

Amiről nem beszélünk!

Egy szeretettel várt kisbaba születése nagy boldogság! Édesanyának és édesapának lenni nagyszerű dolog, talán semmihez sem hasonlítható élmény! Ez ténykérdés, de vannak tények, amikről talán kevesebb szó esik: egy kisbaba születése komoly próbája a párkapcsolatnak, és egyéni szinten is feszegeti a frusztrációs tolerancia határait és a megküzdési képességeket. A helyzet pont ettől nehéz, hisz mindkét fél komoly terhet és felelősséget visel, ezért párjától várná a támogatást, a segítséget és az elismerést. Ha azonban ez elmarad - egyik, vagy mindkét fél részéről -, akkor a frusztráció egyre erősebben hatja át a kapcsolatot és mindkét fél vesztesnek érezi magát, annak ellenére, hogy biztos a saját igazában.  Ez az a helyzet, ahol ugyan mindkét félnek igaza van, de ha ragaszkodik hozzá, veszíteni fog!

A női oldal

A terhesség és a szülés hormonálisan, érzelmileg és életmód tekintetében is jelentős változásokat hoz. Már a 9 hónap alatt jelentősen megváltozik a női test, ami nem csupán a pocak növekedését jelenti. A kisbaba megszületése nagy öröm, de egyben komoly megpróbáltatás is érzelmileg, fizikailag és párkapcsolati szempontból is. A legtöbb első babáját világra hozó édesanya szorongásokkal küzd, bizonytalan ebben az új és semmihez nem hasonlítható szerepben. Az anyasággal kapcsolatos félelmeket tovább fokozza a médiából és a közösségi felületekről áradó tanácsok özöne, a jó anyaság kritériumai egyre teljesíthetetlenebbé válnak – azok számára, akik minden elvárásnak megpróbálnak megfelelni.  Ráadásul ebben az időszakban a környezet is egy önfeledten boldog édesanyát szeretne látni. „Nem is örülsz?” – hangzik el a kérdés, amikor egy várandós nő, vagy egy újdonsült édesanya arca nem sugárzik a boldogságtól. Még azok a nők, asszonyok is felteszik ezeket a nyomasztó kérdéseket, akik már maguk is szültek és pontosan tudják, hogy sem a 9 hónap, sem az azt követő időszak nem a testi komfortról, a pihenésről és stabil lelki állapotról szól. Természetesen nehéz elmagyarázni minden érdeklődőnek, hogy a baba érkezése miatt érzett öröm és az aktuális állapot (hányinger, fáradtság, kialvatlanság) nem ugyanaz, így sokan eltitkolják, hogy fáradtak, magányosak és rosszkedvűek. Sőt, nemhogy eltitkolják, de a megterhelés miatt normálisnak tekinthető fáradtságot saját maguk is kezdik negatívan címkézni. „Lehet, hogy nem vagyok jó anya?” „Boldogabbnak kellene lennem?” – A testi és érzelmi állapot miatti bűntudat és szorongás egyes esetekben egyre súlyosabbá válhat. A szülés utáni depresszió már ismert és elfogadott. A legtöbb édesanya - szerencsére - nem kerül ilyen nehéz helyzetbe, de krízisállapot előfordulása, akár ismétlődően is, gyakori. Sok nőnek a saját testével való kapcsolata is változik. A nőiesség háttérbe szorul az anyasághoz képest, a gyermek szoptatása, gondozása fontosabb, mint a saját vágyak és igények kielégítése, vagy a vonzó külső. Ez a szülést követő néhány hónapban természetes, de ha tartósan háttérbe szorul a női oldal, az könnyen vezethet önértékelési problémákhoz, párkapcsolati feszültségekhez. Az étkezés szerepe és módja is megváltozhat ebben az életszakaszban.  Kevesebb idő jut a nyugodt étkezésre, viszont egyre nagyobb szükség van az energiára, ami egyenes út a gyorsan fogyasztható, kalóriadús ételekhez. Az étel, mint jutalom, örömforrás is megjelenhet ebben az időszakban.   

A férfi oldal

 A férfiak apává válása sem egyszerű feladat és sokszor később következik be, mint a baba születése. Vannak, akiknek hónapok, vagy évek kellenek, amíg igazán ráéreznek az „apaság” ízére, egy kicsi babával nem igazán tudnak mit kezdeni.

pregnancy-1410705_1920_1.jpgEgy férfi teste természetesen nem változik meg, bár egyes vizsgálatok szerint még ez sincs feltétlen így:  Az apa testi-lelki bevonódása a terhességbe, vagyis a couvade-szindróma nem ritka. Az érintettek 26 százaléka tapasztalt hangulatingadozást, 10 százaléka volt kívánós, és hat százalékuknál jelentkezett hányinger, amely nem függött össze más betegséggel. Ami azonban bizonyos, hogy egy férfi testi vágyai nem változnak meg a baba születésétől, míg ez a nők esetében egy adott periódusban igen gyakori! Ez a tény magában hordozza a nyomasztó következményt is: egy apa férfiassága ugyanúgy háttérbe szorul, mint egy édesanya nőiessége! Még akkor is frusztráló élmény lehet ez sok férfi számára, ha tudja, hogy a felesége szereti és fizikailag is vonzónak találja. Az életmód és az érzelmek terén is komoly kihívást jelent egy baba – főleg az első – születése. Megnő a felelősség anyagi téren, hisz gyakorlatilag egykeresőssé válik egy megnövekedett létszámú család! A felelősség azonban nem csak a pénzről szól, tágabb értelemben is egy apa feladata a család biztonságának megteremtése, a felmerülő problémák megoldása. Sok édesapa éjszaka is felkel a babához, vagy párjának segítséget nyújtani, így a fáradtság – akárcsak az édesanyák esetében – itt is megjelenik. Mindemellett óhatatlanul kevesebb figyelemben és gondoskodásban részesül egy férfi ebben az időszakban, amit az eszével természetesen megért és elfogad, érzelmileg olykor mégis nehezen él meg.

 Amikor nincs hely a harmadiknak, akkor lesz hely egy harmadiknak!

Az első fél év a szimbiózisról szól, ami egy nagyon szoros együttlétet jelent az anya és baba között. Ebben az időszakban az édesanya érzelmi és fizikai energiájának jelentős részét az újszülöttre fordítja. Valóban fontos időszak ez, az egész személyiségfejlődés folyamatára hatással van a korai kötődés, az ősbizalom megélése. Bár az anya és a gyermek közti szimbiózis, egymásra hangolódás jelentősége ismert és hangsúlyos, ugyanilyen fontos, hogy az édesapa is részt vegyen, részt vehessen ebben az érzelmi összhangban!  Az erős apai bevonódás, az intenzíven megélt pozitív érzések tudják biztosítani az egyensúlyt ebben a megváltozott, lemondásokat kívánó és fokozott terheket jelentő helyzetben. Ha az érzelmi összjátékból az édesapa kimarad, akkor vesztesnek és magányosnak érezheti magát, amit persze annak rendje és módja szerint nem mond ki, de a családi rendszer feszültsége óhatatlanul megnő.  Ha a kirekesztettség érzése tartóssá válik, akkor az érzelmi és a fizikai hiányok is egyre fokozódnak, és nagyobb a veszélye annak, hogy máshol – akár külső kapcsolatban – keres elismerést egy önmagát magányosnak érző férfi.

A megváltozott rendszerben az új egyensúlyt megtalálni és kialakítani nem a nők feladata, és nem is a férfiaképarents-406325_1920.jpg. Közös a felelősség és a megoldások is csak közös munkával érhetők el. Ebben az élethelyzetben nem az a fontos, hogy kinek van igaza, vagy ki hoz több áldozatot.  Könnyebben lesz boldog pár és szülőpár az a két ember, aki elismerést, támogatást és figyelmet kap és ad szemrehányás helyett. Azonban a fáradtság és frusztrációk vastag függönye olykor nehézzé teszi a tisztánlátást, és a fogyatkozó energia sem mindig elég az empátiához. Segíthet, ha egy kis időre kilépünk a saját igazságunk falai közül és kívülállóként nézünk saját életünkre legalább egy-két óra erejéig. Tiszta és elgondolkodtató tükröt találhat az Ügyes kis hazugságok c. színdarabban (Madách színház) és könnyen lehet, hogy még arra is lesz energiája, hogy olykor önmagára ismerve megmosolyogja saját magát!

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Szólj hozzá

blog szülő anya szerelem párkapcsolat anyaság