Milyen erős a pszichés immunrendszered?

 time-1528627_1920.jpg

Mi az oka annak, hogy bizonyos stresszhelyzetek, életesemények egyes embereket nagy megviselnek, míg mások könnyen veszik az akadályokat? Ennél talán még érdekesebb a kérdés, hogy ugyanazok a helyzetek egyszer a krízisállapotig juttatnak valakit, míg máskor ugyanaz az ember játszi könnyedséggel megoldja, vagy kezeli az adott kihívást!

Életünk természetes része a stressz (sőt egy adott szintje életszükségletünk), a konfliktusok, a problémák, vagy akár a tartós érzelmi, vagy fizikai megterhelések. Ezeket kikerülni, „megúszni” lehetetlen. A kérdés azonban az, hogyan viszonyulunk ezekhez a helyzetekhez, hogyan értékeljük, kezeljük és éljük meg őket, mennyire tudjuk megőrizni integritásunkat, lelki egyensúlyunkat.

Ahogy az immunrendszer védi testünket a vírusokkal, fertőzésekkel szemben, úgy védi lelkünket a stressz, krízisek káros hatásaitól a pszichológiai immunrendszer! A különbség az, hogy míg testi immunrendszerünkre egyre nagyobb figyelmet szentelünk (pl vitaminkészítmények rendszeres fogyasztása), addig a pszichés immunrendszerünk állapotára kevesen figyelnek oda. Az is igaz, hogy a pszichés immunrendszer javítására nem árulnak tablettát a patikában, legfeljebb a meggyengülés következményeinek kezelésére akadnak gyógyszerek (altatók, nyugtatók, hangulatjavítók, stb.), melyek tartós használata azonban inkább ront, mint javít a helyzeten.

Mi is a pszichológiai immunrendszer?

immune-system-1359197_1920.jpg

Ahogyan immunrendszerünk is több „tényezős”, komplex rendszer, úgy a pszichológiai immunrendszer is egy összetett működés eredménye. Ráadásul a két rendszer egymással is szoros kapcsolatban van, bármely rendszer gyengülése a másikat is gyengíti.

A pszichológiai immunrendszer bio-pszicho-szociális modellben értelmezhető. A biológiai tényezők közé tartozik a személyiség alapvető működése (pl. szenzitivitás), illetve a testi állapotok (pl. betegségek, fáradtság, kialvatlanság, hormonális hatások). A szociális tényezők közt megjelenik a kulturális-, társadalmi közeg, a kapcsolati háló, vagy pl. az anyagi helyzet. A pszichológiai immunrendszer központi elemét a pszichés tényezők jelentik, azon belül is gondolkodási/viszonyulási és készség/képesség típusú tényezőket különböztethetünk meg.

A gondolkodási tényezők közé tartozik a pozitív gondolkodás, a kontroll érzés, az öntisztelet, a növekedésérzés, a rugalmasság és az énhatékonyság. A készség típusú tényező pedig a koherencia érzék, a leleményesség, társas készségek (empátia, társas mobilizálás), kontroll képességek (impulzus kontroll, érzelmi kontroll, ingerlékenység gátlás), a szinkronképesség és a a kitartás.

A pszichológiai immunrendszer gyengülésének a mindennapokban számtalan megnyilvánulása lehetséges. Ezek közül gyakori: 

 • érzelmi kimerültség
 • hangulati labilitás
 • ingerlékenység
 • csökkent frusztrációs tolerancia
 • fáradékonyság
 • teljesítménycsökkenés
 • egyre több területre kiterjedő önbizalomhiány
 • tehetetlenség érzése
 • emberi kapcsolatok beszűkülése/kerülése

young-woman-2239269_1920.jpg

A pszichológiai immunrendszer erőssége alapvetően is különbözhet a személyiség és a szocializáció függvényében, de bizonyos életesemények, helyzetek, személyiségvonások, vagy önsorsrontó pszichés mechanizmusok ronthatják a stabilitását. A leggyakoribb okok a következők:

 • normatív krízisek (pl. kamaszkor, életközépi krízis, nyugdíj)
 • jelentős változások (gyermekvállalás, munkahely, lakóhelyváltás) 
 • tartós stressz
 • túlterheltség
 • veszteségek
 • magánéleti/párkapcsolati problémák
 • munkahelyi nehézségek, állásvesztéstől való félelem, 
 • túlzott elvárások (mások, vagy önmaga által)
 • perfekcionizmus

A pszichológiai immunrendszer tényezőiről és fejlesztési lehetőségeiről következő írásaimban olvashat.

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Még több információt a pszichológiai immunrendszerről Kreatív pszichológia honlapon találsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr9912810410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kovács Szilvia

img_3347_kor.JPG

 

Tanácsadó szakpszichológus

A kreatív pszichológia blog szerzője

Web:http://www.elegjoanya.hu/

Kreatív pszichológia

afb_gestalt_9_1.jpg

Pszichológia máshogyan: alkossunk, játszunk,

ismerjük meg önmagunkat és a világot egy más szemszögből..kreatívan

Facebook oldaldoboz