Boldogabbak-e a kreatív emberek?
…vagy kreatívabbak azok, aki boldogok?

painted-shoes-1737523_1920.jpg
Lelkünk mélyén pszichológiai kutatások eredményei nélkül is érezzük, hogy a két dolog, a kreativitás és a boldogság kapcsolatban van egymással. A kérdés azonban, hogy melyik volt előbb: a boldog tyúk, vagy a kreatív tojás?

 A tyúk, a tojás, meg a spanyol viasz

Mielőtt az összefüggéseket átgondolnánk, kezdjük az alapokkal, a definícióval. Mivel írásomban nem tudományos kutatásokat fogok idézni, hanem saját pszichológusi ismereteimre és tapasztalataimra hagyatkozom, így a definíció is szubjektív lesz. Boldogságnak azt az állapotot nevezem, amikor valaki harmóniában van önmagával, vannak értékek, amelyekben hisz, vannak célok, amelyekért dolgozik (és az előző kettő egy irányba mutat), képes bensőséges, intim kapcsolatok kialakítására és fenntartására, képes meglátni az élet szépségeit, megélni örömöket, de a szomorúságot is, valamint meg tud küzdeni a nehézségekkel, problémákkal.  Kreativitás pedig számomra mindaz, ami túlmutat a megszokásainkon és sémáinkon, amikor szemléletet váltunk, vagy éppen két hagyományos és megszokott dolog kombinálásával létrehozunk valami újat és szokatlant.  A kreativitásnak – szerintem – nem feltétele, hogy valami olyat találjunk ki, vagy fel, amit az emberiség történetében még senki más előttünk, azaz nem a spanyolviasz feltalálásáról beszélünk. Kreativitás számomra mindaz, ami az én saját és szubjektív gondolkodásomban és működésemben újat hoz, amikor a rögzült sémáimon lépek túl!

A nagybetűs kreativitás ára!

Elfogadhatjuk tényként, hogy a művészek és tudósok többsége kreatív ember, új dolgokat fedezett fel, vagy alkotott meg. Túllépett a hagyományos megközelítéseken, olyannyira, hogy kulturális szinten is kreatív művet hozott létre, amely sok ember gondolkodását befolyásolta, változtatta meg. Amit azonban csak sejtünk sok ilyen nagybetűs kreatív ember életének és történetének ismeretében, hogy többségük nem volt boldogabb az átlagembereknél, sőt boldogtalan gyermekkort (valamely hátrányos helyzet miatt megélt megalázásokat, szenvedést) követően lett kreatív, ámde – gyakran – továbbra is boldogtalan felnőtt. (A témában érdekes olvasmány Alice Miller A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása c. zseniális könyve)

 A jóllét nem motivál!

Ha ez a megközelítés nem működik, próbáljuk ki fordítva: akkor talán a boldog emberek kreatívabbak lennének? Ha abból a definícióból indulunk ki, hogy a kreativitás a szempontváltás képessége, a megszokásokon való felülemelkedés, akkor ez esetben is van egy kis gondunk. Aki jól érzi magát a bőrében és elégedett a körülményeivel, annak alapjában véve nincs szüksége arra, hogy szemléletet váltson és újítson, hisz számára minden úgy van jól, ahogy van! A jóllét nem motivál, ha mindenem megvan, akkor nem lesz erős késztetés bennem a változásra és változtatásra!

..és mégis forog a Föld?

Mielőtt elmenne a kedvünk az összefüggések keresésétől (pedig milyen jó is lenne, ha a kreativitás elősegítené a boldogságot!)ne adjuk fel. Bizony van összefüggés, csak egy kicsit máshol kell keresni.

A kreativitás több ponton is elősegíti azt, hogy boldogabb emberek legyünk. Leírom azt a kettőt, amit én gondolok és tapasztaltam, de intuícióm szerint több ilyen kapcsolódási pont is van. (Várom az ötleteket és ígérem, hogy a szerző megjelölésével bővítem a listát!)

  • Hétköznapi kreativitás: aki képes nyitott szemmel és nyitott lélekkel járni a világban, meglátni a csodát a megszokott mögött (amire a gyerekek automatikus képesek még), új utakat keresni és örülni a felfedezésnek, még akkor is, ha nem oda jut, ahová indult, az gyakrabban él meg boldog pillanatokat és a nehéz helyzetekben is támaszkodhat korábbi élményei során nyert magabiztosságára: Majd kitalálok valamit! A kreativitás olyan mindennapi helyzetekben is segítheti a boldogságunkat, mint egy párkapcsolat életben tartása, vagy egy konfliktushelyzet rendezése.
  • Flow (már megint): Csíkszentmihályi zseniális írásaival tett róla, hogy boldogság témakörében megkerülhetetlen legyen, szerencsére! Flow élményt olyan tevékenységek közben élnek meg leggyakrabban az emberek, amelyeket önmagukért, a cselekvésért végeznek, külső jutalom nélkül, és amely tevékenységek megengedik, lehetővé teszik a teljes elmélyülést. További magyarázatra talán nincs is szükség. Aki már valaha elmerült valamely alkotó tevékenységben – független annak művészi értékétől – legyen az festés, barkácsolás, esetleg egy jó ebéd elkészítése csak úgy, fejből, az pontosan tudja, hogy miről beszélek. Az időérzékelés megszűnik, teljes figyelmünket  - akaratlanul is – a tevékenységre összpontosítjuk és megkockáztatom, még akkor is remekül érezzük magunkat, ha a végeredmény hagy kívánnivalót maga után (mert már születnek is az újabb ötletek arra, hogyan lehetne jobban csinálni legközelebb). Ha pedig elégedettek vagyunk, az a boldogság maga.

Boldog gyermekből nem lehet kreatív felnőtt?

Nagybetűs kreatív (világraszóló felfedező és művész) talán kisebb eséllyel lesz, de kreatív ember nagyon is lehet belőle, ez azonban döntően a környezetében élő felnőtteken, elsősorban a szülőkön és pedagógusokon múlik. Gondoltál már arra, hogy gyermekeinket bíztatjuk a mozgásra, pedig nem feltétlen szeretnénk profi sportolót nevelni belőlük, idegen nyelvekre taníttatjuk őket, pedig nem tudjuk, hogy valaha fogják-e használni és sorolhatnám még, milyen sok dolog elsajátítására vesszük rá utódainkat.  Ezzel szemben a kreativitás – ami minden gyermek adottsága - a szocializáció során jelentősen csökken! Ha tudjuk, hogy a kreativitás segíti a boldog élet megteremtését, akkor vajon miért nem motiváljuk a gyermekeket arra, hogy megőrizzék és fejlesszék ezt a képességüket, látásmódjukat? Mert boldog gyermekből is lehet kreatív felnőtt, rajtunk múlik!

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr718363978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kovács Szilvia

img_3347_kor.JPG

 

Tanácsadó szakpszichológus

A kreatív pszichológia blog szerzője

Facebook