A hetedik: a boldogság hajszolása boldogtalanná tesz?!

woman-367371_1920.jpgKorábbi cikksorozatomban azt a hat gyakori módszert vettem számba, melyekkel a leggyakrabban tesszük boldogtalanná önmagunkat.

A visszajelzések alapján az emberi kapcsolatainkban is módszeresen pusztító játszmák a hatos lista győztese, a második és harmadik helyezést pedig az automatikus negatív gondoldatok és önmagunk másokkal való összehasonlítása érte el. Régóta adós vagyok a hetedikkel! Azzal a módszerrel, amelynek sejtésem szerint a dobogón van a helye!

Menjek, vagy maradjak?

Valamennyien ismerünk olyan embereket, akik évek – sőt évtizedek óta – élnek boldogtalan párkapcsolatban, nem váltanak munkahelyet, pedig talán régóta készülnek rá, benne ragadnak helyzetekben, melyek számukra is egyértelmű módon rontják életminőségüket. Számos oka vannak, miért érthető – ha nem is racionális – ez az érthetetlennek tűnő döntés, de erről majd legközelebb! Létezik ugyanis ennek a hozzáállásnak az ellentéte is: azok az emberek, akik mindig jobbra vágynak!

Illúziók és valóság

Tudjuk, hogy egyetlen dolog állandó csak az életünkben: a változás. Azt is gondolhatjuk, hogy jóra, vagy az egyre jobbra törekvés pozitív személyiségvonás, és olyan erős motiváció, amely a fejlődést szolgálja. Egy bizonyos szintig ez így is van, de hol van a határ? Hol van az a pont, ahol billen a mérleg, és egyre elégedetlenebbnek és boldogtalanabbnak érzi magát az, aki folyton a boldogságot hajszolja? Talán ennél is érdekesebb kérdés, hogy ezeknek az embereknek a van-e idejük arra, hogy megálljanak egy percre és végiggondolják, mit is jelent számukra a boldogság. Egészen személyesen nekik, az ő életükben, az ő személyiségükkel, az ő érzelmi viszonyulásaikkal. Ha ez nem történik meg, akkor nem másról szól a történet, mint marketing szakemberek által legyártott vágyak és illúziók hajszolásáról. Egyre több valós – vagy vélt elvárásnak – próbálunk megfelelni és egyre több valós – vagy gerjesztett – vágyat próbálunk kielégíteni. Régebben még csak a szomszéd kertjéhez kellett viszonyítanunk a saját „zöld”-ségünket, ma már az Internet révén az egész világ a viszonyítási alap, természetesen annak a sikeresebb, vagy manipuláltan bemutatott fele. A boldogság sztenderdje a siker lett, ami mellé persze társulnia kell a fiatalságnak és a szépségnek is. Ezek a boldogra retusált emberek valóban boldogabbak lennének az átlagos halandóknál, vagy boldogtalanná tesszük önmagunkat egy hamis illúziót kergetve? A boldogság hajszolásának a legnagyobb veszélye az, hogy annyira elfoglal a „másik” élet, a vágyott munka, vagy az ideális párkapcsolat keresése, hogy közben észre sem vesszük, hogy van egy párunk, akit szeretünk – még akkor is, ha már nem olyan izgalmas és csillogó -, hogy van egy munkánk, amit örömmel végzünk, van egy életünk, ami a maga hullámzásaival és megpróbáltatásaival együtt is boldoggá, elégedetté tehetne.

A boldogtalanság, mint definíciós probléma

A boldogsághoz való viszonyát tekintve van egy harmadik típus is: a boldogtalan boldog emberek. Milyen egy boldog boldogtalan? Tisztában van vele, hogy boldog élete van. Szereti a munkáját, harmonikus a párkapcsolata, megvalósította a céljait. Egyetlen problémája van csak, nem érzi magát boldognak. Ilyen esetben felmerülhet a depresszió lehetősége, esetleg a valós vágyak elfojtásának lehetősége is, de előfordulhat az is, hogy definíciós problémáról van szó. Amióta az aktuális trendek – filmek, könyvek, magazinok – definiálják a boldogságot, annak intenzitását és formáit, azóta a hétköznapi, egyszerű kis boldogság a rút kiskacsa szerepébe került. Rossz mintával hasonlítja össze magát, így értéktelennek és jelentéktelennek tűnik, pedig csak tiszta tükör kellene ahhoz, hogy megláthassa gyönyörű hattyú voltát!

A boldogság, ahogy a spontán dolgok általában nem működnek megrendelésre! Ha várunk, vagy elvárunk bizonyos érzéseket, ha a fejünkben él egy illuzórikus kép arról, hogy milyennek kell lennie az igazi boldogságnak, akkor rontjuk az esélyét annak, hogy meglássuk, megérezzük a mi egyéni, semmihez nem hasonlítható boldogságunkat, ami garantáltan nem olyan lesz, mint ahogy a nagykönyvben megírták, vagy a nagyképernyőn bemutatták! Ha azonban nagyszínpadon szeretné látni többek közt ennek a témának a körüljárását is a művészet eszközeivel, akkor ajánlom az Ügyes kis hazugságok c. darabot a Madáchban!

 Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7211814475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2016.10.23. 08:11:11

Kedves Szilvia!
Ön egy boldog ember. Hiszi hogy a boldogság minden ember számára elérhető. Ràadásul a szakmája az emberi "lélek".
A " munka " amit végez szellemi "tevékenység".
Azért idézőjel mert nem tevékeny csak gondolkodó. Azért nem munka mert nincs benne erő és elmozdulàs. Azaz fizikai valóságban nincs produktuma. Ami kézzelfogható műalkootás avagy egy eszköz lenne
Ön a kreatívitását kvázi fantáziáját hasznàlja. Nem a két kezét.
Ez hívják fizikai munkànak . Màrpedig a fantáziálás az élet megrontója.
Ugyanis ön könnyen szerzi a megélhetéhez a pénzt. Nem úgy mint az emberek nagytöbbsége.
Akik olykor szenvedve szerzik a pénzt a mindennapjaikban. A szenvedés a boldogsàg ellentéte.
Ezért az ember aki szenvedve szerzi a mindennapi betevőjét kénytelen agyalni. Kreativitàsát azaz a fantáziàjàt használni. Ekkor fordul önhöz. Ezért érzi ön hogy jól él . Szereti a munkáját ami nem ugyanaz mint a pácienseié. Magyarul beviszi azzal az erdőbe a sajàt klienseit. Hogy ön jól élhessen és még véletlenül se kelljen "alantas "fizikai munkát végeznie. Így a kör bezárul.
Mégis mit gondol?
Azt hogy "bennünk" páciensekben van a hiba? Mert nem tudjuk hogy hogyan kellene boldognak lenni?
Úgy bizonyosan én is nyugodtabb lennék ha csak agyalnék és ezért jól megfizetnének. A nyugalom és a belső feszültség elsímulàsa vezet a boldoguláshoz. Ezt tudjuk Platón óta. De nem a boldogsághoz. Ahhoz keĺl más is. Ha majd a fizikai munkát is olyan jól fizetik mint az ön által túlbecsült fantáziàlàst, akkor visszazérthetünk erre a miért nem vagy boldog"témára. Addig ideig óràig segít csak az agyalàs. Bele kellene ebbe érezni Szilvia.
Akkor talán ràjönne mi az az érzelmi intelligencia.

lényeglátó 2019.12.24. 16:18:04

Maszek meglátásaim a lélekről

Kapcsoljunk össze két fogalmat: lélek és lelkiismeret, az emberek számára a lelkiismeret a kézzel foghatóbb. Mi a lelkiismeret? – Önmagunkkal való számvetés, önmagunkról. S ahogy a lelkiismeret mindenkinek az enyém, úgy a lélek is én vagyok. A környezetet érzékelő biológiai lény. A lélek ugyanolyan biológiai fogalom, mint az, izomérzés. Azzal testi állapotunkat érezzük, ezzel az agyunk érzi önmagát. Mert az én ki vagyok?
Aki gondolkozik, az agy. Ugyanakkor az is én vagyok, aki ellenőrzöm azokat a gondolatokat (illetve az azok vezérelte cselekvést) amelyeket én gondoltam ki, és én hajtottam végre.
A lélek a régi fölfogás szerint statikus fogalom volt, mely a lélekvándorlás elméletét, szülte. A lélek magasztos fogalom, mely valóban csodálatos, a kémiai szerveződés révén gondolkodni képes anyag, az agy. Valamely görög bölcselő azt mondta:”Gondolkodom - tehát vagyok”, ez volt a lélek első (följegyzett) tudományos megfogalmazása. Abban az időben a vándorló lélekhez tartozott alkalmanként egy emberi test. „Ő” azt mondja, én gondolkodom, tehát én vagyok, és nem a lélek! Lehet, hogy sejtése nem tudatosult, azért nem tette ki a személyes névmást, de lehet, csak a rövidség kedvéért száműzte. De a lélek valóban az, aminek ők látták, egy fogalom, s az a fogalom, hogy lélekszám, elárulja nekünk, azt is tudták, annyi lélek van ahány ember.

Ez ismét megdönti a lélekvándorlás elméletét, mert ha a lélek állandó, nyilván a lelkek száma is állandó. De az ember, mint biológiai lény, szaporodik, s honnan vesszük, a többletnek a lelket? Azt viszont, hogy nincs lelke, még az sem vallja be, akinek tényleg nincs. Hol találunk akkor olyat, aki tagadja, hogy nincs (esze)? A lélek tehát én vagyok: (Magam, la’), azt viszont cáfolhatatlanul állítani merem, megfogok halni (boldogan (?) Hagyom, magam meggyőzni az ellenkezőjéről). Kérdem én, mi lesz akkor a lelkemmel? (jótét lélek nem csap fel kísértetnek) Bizony meghal velem, és szép csendesen, hiszen míg élt, se törődött vele a kutya se!

BESZÚRÁS
A reinkarnáció – valójában inkább afféle spirituális alzheimer-kór – olyan agymosó fogás, ami igencsak az eszünkbe juttatja azt a napóleoni megjegyzést, amely szerint a vallás az, ami visszatartja a szegényt attól, hogy megölje és kirabolja a gazdagot. Napóleon!

Pillantsunk ismét a múltba, biz amikor lemásztunk a majomkenyér fáról, még nem tudtunk semmit. Illetve, annyit, amit láttunk, megfogtunk, vagyunk. Saját ordításunkat hallva meg állapítottuk, hogy ki ordít – én, mindegy, mit gondoltunk, nem a szót, a fogalmat, s az a fogalom a létezésnek megnyilvánulási formáját érzékelő valami az én. Ez az „én vagyok” áttételes érzése a lélek. Az agy, amely nem tud semmit (pl. az egy napos gyerek), de érzi, van. Amikor meghalunk, meghal az agy is, nem érzi önmagát sem, ezzel megszűnik a lélek ellenőrizhetősége, bizony meghalt a jámbor maga is.
A lélek újabb áttétele a vallás. Mértékrendszer a lélek számára. A biológiai lény érzékszerveivel föl tudja mérni, mi a jó és előnyös létezése számára. De a lélek számára konkrétan nincsenek érzékszervek. A lélek nem érzi, ez a bűn nekem forró, ez a hazugság a csontom töri, ha nem mondom el az igazat, nem leszek éhes. A lelket nem lehet agyon verni, megbilincselni. Gondolkodó én, a lélek csak a gondolkodással érezhet. De gondolkodni csak az tud, aki rendelkezik ismeretekkel. Csak meglévő dolgot lehet tovább fejleszteni. S ez a tudás, amely konkrétan a lélek számára készült, a vallás. Az élő tulajdonsága a mozgás, vele járója a relativitás, s ebben iránytű a vallás. Eddig és így lett megírva 1967.02.19.-én IV. gimn. koromban

Kovács Szilvia

img_3347_kor.JPG

 

Tanácsadó szakpszichológus

A kreatív pszichológia blog szerzője

Facebook