Valóban fejben dől el? Gondolkodásunk a pszichológiai immunrendszerünkre is hat!

question-2736480_1920.jpgPszichológiai immunrendszerünk egyik alappillérét jelenti gondolkodásmódunk, az ahogyan a világot, külső környezetünket  észleljük felfogjuk és értelmezzük. A gondolkodás bizonyos jellegzetességei segítenek abban, hogy  megküzdjünk nehéz élethelyzetekkel. A gondolkodási hibák ezzel szemben még a semleges, veszélytelen, vagy akár pozitív körülményeket, eseményeket is stresszforrássá változtatják. Lássuk, miért igaz Henry Fordnak mondása, miszerint  "Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.

Pozitív gondolkodás

A pozitív gondolkodás  „a pozitív következmények, a kedvező változások elvárása és elővételezésére való hajlam”. Bár igen gyakran használt fogalom a pozitív gondolkodás, de általában egyfajta optimizmust, sikerorientáltságot értünk alatta.  A pozitív jelző valójában nem a gondolkodási folyamat jellemzője, hanem arra vonatkozik, hogy  inkább a jó dolgokra, a pozitív kimenetelre összpontosít valaki.  Az optimizmus szerepe vitathatatlan a lelki egészség megőrzésében. A pozitív gondolkodás helyett pedig a racionális gondolkodás megfogalmazás talán lenne szerencsésebb. A racionális gondolkodás nem feltétlen pozitív, hisz nem csak a pozitív eseményeket, vagy a várható pozitív kimeneteket veszi figyelembe.  A racionális gondolkodás lehetőség szerint torzításmentes, számol a  kockázatokkal és veszélyekkel is, de a lehetőségeket, erősségeket is értékeli, figyelembe veszi.  Aki képes helyesen értékelni – nem eltúlozni, vagy lebecsülni – eseményeket, helyzeteket, annak döntései és viselkedése egyaránt a pszichés egyensúly megőrzését segítik elő. Ezzel szemben a gondolkodási hibák (amiről korábbi írásomban részletesen olvashat), mint pl. az automatikus negatív gondolatok, a másokkal való összehasonlítás torzítása, vagy éppen a múlt megszépítése, idealizálása, fokozott stresszt és szorongást idéznek elő, megnehezítik a hétköznapi örömök megélését.

Kontrollérzés

A kontrollérzés „a személynek azon meggyőződését jelenti, hogy többnyire rajta múlik, mi fog történni azokban az élethelyzetekben, melyekben részt vesz.”  Természetesen mindenkinek az életében vannak olyan helyzetek, amelyekben nincs döntési lehetősége – a racionális gondolkodás segíthet ezek felismerésében – ugyanakkor a reálisan értékelt és megélt kontroll a mentális egészség fontos része. Hogy miért annyira fontos a kontroll érzés, azt talán a könnyebb megérteni, ha  végiggondoljuk, hogy mi történik ennek hiányában! Aki úgy érzi, hogy életének alakulása – legyen az párkapcsolat, vagy munkavégzés – független attól, hogy ő maga mit tesz, az nem lesz képes hatékony megküzdésre, kitartó munkára, vagy sikeres konfliktuskezelésre.  A kontroll érzés ellentéte a tanult tehetetlenség. A  tanult tehetetlenség elméletet az amerikai Martin E. P. Seligman, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusa alkotta meg és fejlesztette tovább az 1960-70-es években. Miközben a klasszikus kondicionálással kapcsolatban folytatott kutatást, véletlenül arra a felfedezésre jutott, hogy a kísérleti során azok a kutyák, melyek kiszámíthatatlanul elektromos sokkokat kaptak, nem tettek lépéseket a következő szituációkban – még akkor sem, ha azok valójában megoldhatóak lettek volna. A kísérletet megismételték emberekkel is (bár őket nem elektrosokkal, hanem egy kellemetlen zajjal „sokkolta”) és hasonló eredmények születtek. Seligman megalkotta a „tanult tehetetlenség” kifejezést, mely leírja azt az állapotot, amikor a várakozások szerint az események kimenetele kontrollálhatatlan. A tanult tehetetlenség alacsony önértékeléshez vezet, növeli a szorongás és a depresszió kialakulásának az esélyét.

people-2604432_1920.jpg

Koherenciaérzés

A koherenciaérzés „az összefüggések megértésére, megérzésre való képesség. Annak érzése, hogy a külső környezet változásai előre jelezhetőek, és erőteljes hit abban, hogy a dolgok úgy alakulnak, ahogyan az ésszerűen elvárható. ” A koherenciaérzés három fő alkotóeleme a felfogóképesség (a környezeti történések pontos észlelése és elrendezése), a források kezelésének képessége, és az értelmesség (az élet értelmének érzése).  A koherencia érzés a mindennapokban is fontos szerepet játszik, bár amíg az élet a „rendes kerékvágásában” marad, addig fel sem tűnik, jellemzően nem gondolkodunk rajta, nem foglalkozunk vele. Természetesnek tartjuk, hogy a világ számunkra többé-kevésbé érthető módon zajlik. Kihívást jelenthet ugyanakkor, ha egy más kultúrában kell értelmeznünk a helyzeteket, megértenünk összefüggéseket. Az életszakaszváltások, vagy a traumatikus életesemények, betegségek, váratlan haláleset szintén megrendítheti azt az érzésünket, hogy az életünk ésszerűen, vagy valamelyest kiszámítható módon zajlik.  A koherencia érzés - mely a pszichológiai immunrendszer fontos eleme – stabilitásának visszaállítás ilyen esetekben hangsúlyosan fontos, olykor terápiás segítséget is igénylő feladat.

A folytatásban a pszichológiai immunrendszer további komponensei: öntisztelet, rugalmasság és növekedésérzés

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Felhasznált szakirodalom: Dr. Oláh Attila - PIK teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr9413553251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2018.01.07. 11:16:46

"Valóban fejben dől el?"

Vagy a parlamentben. Magyarországon kicsit nehéz hinni az egyén szabadságában. Úgy is minden úgy van, ahogy a politikusok mondják, és ez nem csak hatalom, pénz és törvény kérdése. Az emberek akarják, hogy uralkodjanak felettük, és lesik az uraik minden mozdulatát, ami viszont kihatással van a mindennapi életükre, gondolkodásmódjukra.

Szalay Miklós 2018.01.07. 11:29:25

Egy elég alapos összefoglaló arról, hogy hogyan gondolkoznak az emberek:

egyvilag.hu/temakep/057.shtml

Ez is érdekes lehet a megismerés buktatóiról, hogy mik ejtik leggyakrabban tévedésbe az embereket:

egyvilag.hu/temakep/016.shtml

Meg, ha átmentek a könyvre, van még pár egyéb rész is a gondolkodásról.

Almandin 2018.01.07. 15:08:00

Nagyrészt egyetértek, de a koherencia érzés szerintem sima önáltatás, nem a lelki egészség jele. Szerintem épp azoknál az embereknél vezethet könnyebben összeomláshoz egy váratlan rossz esemény, akik nincsenek lélekben felkészülve arra, hogy bármikor bármi megtörténhet. Valószínűleg az erős koherenciaérzésre azoknak van szükségük, akik gyengébbek pszichésen és egy fals biztonságérzetbe kell, hogy ringassák magukat, különben megőrülnének. Az ilyen emberekből lesznek a vallásosak is jórészt (kell az a hamis tudat, hogy az Istenke megóvja őket a bajtól).

kvadrillio 2018.01.07. 15:43:35

EZEKET A HR-ESEKET KI KELL RÚGNI ÉS HELYETTÜK NORMÁLIS SZEMLÉLETŰEKET KELL BEÜLTETNI , HA EGYÁLTALÁN SZÜKSÉG VAN MÉG RÁJUK !!! BETEG DOLOG ASZ ÉLETKOR SZERINTI MEGKÜLÖNBÖZTETÉS EGY ÁLLÁS BETÖLTÉSÉNÉL !!!

HM,MM...PÉLDA RÁ HELLER ANYÓÓÓÓ IS, AKI MATUZSÁLEM KORÚ, OCCT MÉGIS SZEREPELTETIK ŐT...UGYE...:o)))))

Rossz hír a 45 évnél idősebbeknek

InfoRádió

2018.01.05. 12:08
Inforádió
Meghallgatom
Élő adás

Legfrissebb hírek
Közlekedési hírek
Időjárásjelentés
Orvosmeteorológia
Sporthírek
Gazdasági hírek

Aréna
Magazin
A 45 évnél idősebb álláskeresők arról számolnak be, hogy sorra utasítják el őket, és a sokadik állásinterjú után sem kapnak munkát.

A 45 év feletti, felsőfokú végzettségű, nyelveket beszélő, aktív álláskeresők fele már több mint 25 helyen próbálkozott, több mint negyede pedig 50 helyre is beadta életrajzát, mégsem járt sikerrel – írja a Népszava, a Restart-up közösségi program kutatása alapján.

„A megkérdezettek több mint kétharmada az adatfelvételkor is dolgozott, csak éppen nem olyan helyen és pozícióban, amely tudásának és végzettségéneknek megfelelő lett volna” – jegyezte meg Pethő Anikó, a Restart-up vezetője. Hozzátette: a felmérés még tavaly január-februárban készült, de az utóvizsgálatok azt mutatják, hogy

a 45 év feletti korosztállyal szembeni előítéletes hozzáállásban most, a fokozódó munkaerőhiány idején sem tapasztalnak jelentős változást.

hands-545394 1920

A kutatás során megkérdezték a másik oldalt is. A 136 HR-vezető csaknem fele arról számolt be: a vállalati felvételiztetők hajlamosak a nyugdíjhoz közeli, de már akár a 45-50 éves jelentkezőket is kritikusan szemlélni. Az okok között a generációs különbségek, az egészségügyi problémák, a digitális lemaradás, a rugalmatlanság éppúgy szerepel, mint az, hogy a vállalat vezetősége nem nyitott az idősebbek felvételére.

Az álláskeresők úgy látják: elsősorban életkoruk, túlképzettségük és fizetési igényük akadályozza őket egy állás elnyerésében, és csak ezt követik a nyelvi, szakmai vagy önkifejezési hiányosságok.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke úgy látja, a cégek többsége ma már inkább örül, ha egyáltalán talál munkaerőt. Az elnök ugyanakkor hozzátette: ha van választási lehetőség, a cégek hajlamosak a fiatalabbak mellett dönteni, nekik ugyanis kevesebb bért kell fizetni, de ez szerinte egyre kevésbé jellemző.

kvadrillio 2018.01.07. 15:55:17

HMMMM... az emberek soha nem akarják, akarták, hogy uralkodjanak felettük ! INKÁBB EGYES HATALMAT MEGSZERZŐK SZERETIK EZT HANGOZTATNI A MAGUK MEGNYUGTATÁSÁRA ! ÉS AKKOR VAN A LEGNAGYOBB BAJ, HA A HATALOMBAN LÉVŐNEK MÁR BUJKÁLNIA KELL, MERT NEM MER SZEMTŐL-SZEMBEN TALÁLKOZNI A TŐLE SZABADULNI AKARÓKKAL !
A GOND BIZONYOS RENDSZEREKKEL VAN ÉS AZ AZT MŰKÖDTETŐKKEL. ŐK IDÉZNEK ELŐ OLYAN STRESSZHELYZETEKET, AMELYEK ODA VEZETHETNEK, HOGY EMBEREK MILLIÓI AZT ÉRZIK, NEM KÉPESEK MEGOLDANI RÁJUK ERŐLTETETT ÉLETHELYZETEKET ÉS VÉGÜL ESETLEG ÖNGYILKOSSÁGBA MENEKÜLNEK. (2008-AS VÁLSÁG...) munkanélküliség, pénzügyi csődök, egzisztenciális válságok az egész világon.....

nu, az ezeket előidéző működtetőket kell kiiktatni örökre !!!!!

A FÖLDGOLYÓNKON EZEKET A RENDSZEREKET MŰKÖDTETŐK AZ OKAI, AZ EMBERISÉG VÁLSÁGÁNAK.

kvadrillio 2018.01.07. 15:57:14

@kvadrillio: ...avagy....az az...az...az...a bizonyos,,,...1 % !!!!!!!

kvadrillio 2018.01.07. 15:58:31

@kvadrillio: ,,,ls a un. több...párt....rendszerek.....CSAK EZEKNEK A FEDŐSZERVEI !!! :o)))

kvadrillio 2018.01.07. 16:01:25

„az összefüggések megértésére, megérzésre való képesség. """

...csak születetten létezik !!! NEM MEGSZEREZHETŐ UTÓLAG ! :)

Kovács Szilvia

img_3347_kor.JPG

 

Tanácsadó szakpszichológus

A kreatív pszichológia blog szerzője

Facebook