Így érheted el, amit szeretnél!
...egy egyszerű és egy szemléletváltó módszer segítségével

business-3188128_1920.jpgSzinte mindnyájunk fejében vannak tervek, vágyak, elképzelések, melyeket szeretnék elérni, megvalósítani. Ezek vonatkozhatnak a munkára, a magánéletünkre, vagy akár önmagunkra is. Olykor javítani szeretnénk valamin, ami így, vagy úgy, de működik, és persze vannak irreális – csodaváró – vágyak, melyeket magunk sem gondolunk teljesen komolyan. Ha azonban nem a lottó ötös a kitűzött cél, hanem valami olyan, ami – legalább részben – tőled függ és, valóban fontos, akkor ajánlok egy egyszerű és egy szemléletváltó ötletet céljaid elérésére.

I. Az egyszerű

Bár egyszerűnek tűnik a gyakorlatban sokan mégis ennek ellenkezőjét csinálják. Sokszor hallom, a „már százszor megpróbáltam/kértem/mondtam…stb” kezdetű mondatokat. Ilyenkor logikusan adja magát a kérdés, hogy „Ha már százszor megpróbáltad és nem sikerült, akkor miért próbálod meg ugyanazt 101.-szer is?”

Mit lehet tenni helyette? Ez a Steve de Shazernek tulajdonított két mondat egyszerűen leírja:

           1. Ha valami, amit csinálsz, működik, akkor csinálj többet belőle!

Még olyan esetekben is, amikor úgy érzed, messze vagy a célodtól szinte biztos, hogy vannak olyan dolgok, amelyek korábban beváltak, vagy éppen most is jól működnek! Ezek lesznek az alapok, ezeket érdemes folytatni! Emellett gondold végig, melyek azok a képességeid, tudásod, korábbi tapasztalataid önmagadról, amelyek segíteni fognak a célok megvalósításában. Ezeket hogyan tudod felhasználni, milyen konkrét lépéseket fogsz tenni?

       2. Ha valami, amit csinálsz, nem működik, csinálj valami mást!

Az „ugyanabból még többet” módszert ne használd, ha már korábban sem vált be, nem hozott eredményt. Jobban jársz a „Ha valami, amit csinálsz, nem működik, csinálj valami mást!” – hozzáállással!

A fenti – valóban triviális – megközelítéshez azonban érdemes még egy szempontot hozzátenni: honnan fogod észrevenni, ha valami működik? Vélhetően egyetlen módszer sem fog egy pillantás alatt elröpíteni a célodhoz! Ha tehát a cél elérése a siker egyetlen kritériuma, akkor könnyen lehet, hogy észre sem veszed, mi az, ami közelebb visz a célhoz és amiből érdemes többet, vagy tovább csinálni! Gondold végig, melyek azok a jelek, apró változások, amelyek azt jelzik, hogy jó úton jársz! Ha ezeket észreveszed, akkor nem csupán könnyebben találod meg a hatékony módszert, de folyamatosa megélheted a kicsi sikerek örömét, ami segíti a kitartást és növeli a motivációdat!

II. A szemléletváltó

Egy szemléletváltó megközelítés, ha elképzeled, mi fog történni akkor, amikor eléred a célodat! Hogyan viselkednél, mit tennél, miből látnák mások a változást? Próbáld ki, mi történik, ha most teszed meg ugyanezt (vagy egy részét)?

  • Szeretném, ha a párom jobban figyelne rám, több időt töltene velem!
  • Te hogyan viselkednél, ha ő jobban figyelne rád?
  • Többet mosolyognék, kedvesebb lennék vele, kevesebb lenne a vita és gyakrabban várnám haza finom vacsorával!
  • Mi történne, ha a mai naptól többet mosolyognál, kedvesebb lennél és nem vitatkoznál vele, hanem finom vacsorával várnád haza?
  • Azt hiszem, ha az esték nem veszekedéssel telnének, szívesebben töltene velem több időt!

Természetesen ez a módszer sem alkalmas minden helyzet megoldására – pl. a bevezetőben említett lottó ötös esetére garantáltan nem ajánlom kipróbálni – de egy  (gondolat)kísérletet garantáltan megér ez a szemléletváltó módszer!

 Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Felhasznált szakirodalom: Hankovszky Katalin, Tegyi Enik: Fókuszban az ügyfél önszerveződése. Megoldásközpontú brief coaching 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3814324535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kovács Szilvia

img_3347_kor.JPG

 

Tanácsadó szakpszichológus

A kreatív pszichológia blog szerzője

Facebook